Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Supporterskap är en livsstil.Vad innebär det egentligen att vara fotbollssupporter?
Wikipedia beskriver det som en person som stöder en fotbollsorganisations verksamhet utan att direkt vara en del av den. Jag själv däremot tycker det är mycket mer än så.

För mig är supporterskapet något större och mäktigare. Det är en livsstil, ett sätt att tänka, ett sätt att vara. Det är att ha sådär obehagligt ont i magen sådär några timmar innan match, en påträngande huvudvärk när man vaknar på matchdagen, och en envisande nervositet som vägrar ge med sig, även när domaren satt pipan i munnen och blåst igång tillställningen. Det är att reta sina vänner för hens favoritlags oturliga förlust, eller för klubbens något utsatta tabelläge. Det är en slags gemenskap där man andas fotboll, känner fotboll, och lever fotboll.

Ibland utmynnar sig supporterskapet i eufori av sitt renaste tillstånd, där man liksom svävar på moln efter en seger, och känner sig oförklarligt oövervinnlig. Och där och då blir den där måndagen i skolan, eller på arbetsplatsen för den delen, plötsligt lite lättare och roligare. Det är en drog man helt enkelt inte får nog av.

Men samtidig är det allt för ofta stolpe ut, och man slutar krasst nog att fungera som människa efter den där sura förlusten. Man befinner sig i ett slags vakuum, där varken tid och rum existerar, och det känns som att tiden står still, samtidigt som världen oförklarligt fortsätter runt om en. Inte blir det bättre när ointresserade släktingar och vänner försöker övertyga en om att ”det kommer nya fotbollsmatcher” och att ”det är ju bara en sport, det är inget att deppa över”, när man sitter där på middagen, med en frånvarande blick, tänkandes på det där målet som förstörde en hel dag.

Och det är också det brutala med att vara supporter, att ens vardag påverkas så pass mycket, där man ständigt slängs mellan hopp och förtvivlan. Så tro mig Wikipedia, att vara supporter är inte att stödja en fotbollsverksamhet utan att vara en del av den, för vi är en del av den.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av nichlaspettersson

Kommentera
Anne-Louise Alsing

Toppenbra skrivet. Du borde verkligen få chansen till detta. 😊❤️😊❤️😊❤️😊❤️😉

Michaela

Exakt så känner jag också! Livstil!!! Love IT!